Συνδιαχείριση του χάους - Μήνυμα του Διευθυντή του Σχολείου προς τους γονείς 13-9-2020

Αγαπητοί γονείς,

Με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κατανοώ απόλυτα όλες τις απόψεις που έχουν καταγραφεί αυτό το διάστημα και αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το λέω αυτό γιατί είναι φυσιολογικό να δημιουργείται σύγχυση όταν τα μηνύματα που παίρνουμε από ειδικούς, μη ειδικούς ή από αυτούς που αυτοσυστήνονται ως «ειδικοί»  είναι πολλά και αντιφατικά. 

Το πραγματικό  χάος όμως δυστυχώς - για όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) – προέρχεται κυρίως από τις αντιφατικές εγκυκλίους της εφαρμογής των μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι συνάδελφοί μου κι εγώ απευθύνουμε με αγωνία προς τη Διοίκηση και την Παιδαγωγική Καθοδήγηση ερωτήματα που αφορούν τη διαδικασία λειτουργίας του σχολείου σε συνάρτηση με την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Θέματα όπως : ο αναγκαστικός συγχρωτισμός των μαθητών 2,3,4,5 και 6 διαφορετικών τμημάτων στο Ολοήμερο που αναιρεί όλες τις προσπάθειες αποφυγής συγχρωτισμού κατά τη διάρκεια του Πρωινού Προγράμματος, η ουσιαστική κατάργηση του μαθήματος της Γυμναστικής (της τόσο πολύτιμης για τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες) αν εφαρμοστεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για κυλιόμενα διαλλείματα, ο συγχρωτισμός των εκπαιδευτικών –ειδικά των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων- με μαθητές πολλών διαφορετικών τμημάτων (για παράδειγμα η καθηγήτρια της Μουσικής διδάσκει σε 18 διαφορετικά τμήματα σε δύο διαφορετικά σχολεία), τα ανεφάρμοστα και αντιπαιδαγωγικά υγειονομικά πρωτόκολλα που ζητούν απομόνωση του μαθητή/τριας με συνοδεία εκπαιδευτικού όταν παρουσιάζει συμβατά συμπτώματα με τον Covid-19 (φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσουν και οι άλλες ιώσεις… θα ψάχνουμε χώρους για απομόνωση και εκπαιδευτικούς για φύλαξη..), ο αναγκαστικός συγχρωτισμός των δύο τμημάτων της Ε΄ Τάξης στα μαθήματα των Γαλλικών και Γερμανικών, η αναπλήρωση των απουσιών των εκπαιδευτικών που πολύ πιθανόν να προκύπτουν πολύ συχνά λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων (ο εκπαιδευτικός οφείλει να μην προσέρχεται στην εργασία του όταν έχει λίγο πυρετό ή βήχει ή πονάει ο λαιμός του… καταλαβαίνετε…). Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό..

Δεν θα αναλύσω επί του παρόντος τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει σε όλους μας αυτή η καρικατούρα που κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε πλασάρεται ως εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορώ όμως να σας παροτρύνω να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας να μην αναπαράγουν τα ανόητα και ρατσιστικά σποτάκια που κυκλοφορούν για τη χρήση της μάσκας στο σχολείο.

Αγαπητοί γονείς,

Σας απευθύνω θερμή παράκληση, ειδικά σε όσους αντιδρούν στη χρήση της προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην δυσκολέψουμε πιο πολύ με αχρείαστες εντάσεις την ήδη δύσκολή κατάσταση που ζούμε.

Η Παιδαγωγική Καθοδήγηση δήλωσε ανήμπορη να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ταυτόχρονη εφαρμογή εγκυκλίων του Υπουργείου και Πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ. Η νέα Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας δεν μπήκε καν στον κόπο να καλέσει τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς της για να τεθούν οι κοινοί μας προβληματισμοί και να δοθούν κάποιες σαφείς οδηγίες.

Αντιθέτως, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, αποφάσισαν στη Συνεδρίαση της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου να σταθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους, χωρίς να υπολογίσουν τα εργασιακά και υπηρεσιακά τους δικαιώματα, δίπλα στους μαθητές μας, προσφέροντας τους την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και εκπαίδευση. Τους τιμώ και ενώνω μαζί τους τις δυνάμεις μου ως δάσκαλος και ως παιδαγωγός και όχι ως διευθυντής – παιδονόμος.

Αγαπητοί μου,

βοηθείστε κι εσείς από την πλευρά σας, δείχνοντάς μας την ίδια εμπιστοσύνη που έχουμε νιώσει μέχρι τώρα. Σας ζητώ να συνεργαστούμε και να διαχειριστούμε μαζί και με ηρεμία αυτή τη δύσκολή κατάσταση οδηγώντας τα παιδιά μας σε ασφαλή μονοπάτια. Για τη μόρφωση και την υγεία τους.

Σας εύχομαι καλή δύναμη

Υ.Γ. Για τον Αγιασμό και τις πρώτες ημέρες ισχύει ότι έχει προγραμματιστεί και αναφέρεται στην προηγούμενη ανακοίνωση. Παρακαλώ να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας.  Αύριο θα αναρτήσω εγκυκλίους και οδηγίες.